Pages

Ads 468x60px

Selasa, 7 Mei 2013

Asam Pedas Ikan Tenggiri Fikri

 
Resepi : Yie
 
Bahan-bahannya : (2-3 orang)
 
2-3 keping potongan ikan tenggiri
3 ulas bawang merah – ditumbuk
1 ulas bawang putih – ditumbuk
1/2 inci kunyit hidup – ditumbuk
1/2 inci lengkuas - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
7-9 biji lada hitam - ditumbuk
Sedikit belacan (jika suka)
4 sudu besar cili kisar
1 cawan air biasa
4-5 tangkai ketumbar (lagi sedap dan wangi membangkit rasa)
1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
4 biji bendi @ kacang panjang (alternatif sayur)
1 biji tomato – dihiris
2 biji lada besar merah
Garam dan gula serta secukup rasa

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dalam kuali atau periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, kunyit, lengkuas, halia dan lada hitam (yang sudah ditumbuk) dan belacan sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis seketika (5 minit).
  2. Masukkan air biasa dan air jus limau kasturi. Kacau sekata dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan ikan, daun ketumbar, bunga kantan, bendi dan tomato. (untuk bendi dan tomato, mungkin masukkan lambat sedikit supaya tidak lembik) serta lada merah
  4. Masukkan garam dan gula  serta secukup rasa. Siap untuk dihidangkan tabur daun ketumbar dan bawang goreng sebagai hiasan.
Selamat Mencuba


0 ulasan:

Catat Ulasan