Di
kongsikan oleh : Kak Azian
Rujukan
: Ayu
Sumber : Kak Azlita Masam Manis
Sebelum
kita memasak Nasi Komok ni kita perlulah menyediakan rempah Komok terlebih
dahulu. Sebenarnya rempah Komok ni ada di jual mungkin di utara, atau di
sempadan Thailand. Tapi bagi mereka yang sukar mendapatkan rempah komok
bolehlah mengikut resepi yang dikongsikan oleh Kak Azian.
REMPAH
KOMOK
2
sudu teh rempah kari daging
1
sudu teh serbuk kunyit
1
sudu teh serbuk ketumbar
1/2
sudu teh serbuk jintan putih
1
sudu teh garam
1
sudu besar gula
Semua bahan di atas di
satukan, campurkan sedikit air gaul rata untuk di jadikan pes.
NASI KOMOK
1 ekor ayam ~ dipotong 4 dan cuci bersih
5 cawan beras basmathi ~ rendam sebentar, cuci dan toskan
4 sudu besar minyak ghee / minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 batang serai ~ dititik ita tambah
5 ulas bawang merah ~ dihiris
4 ulas bawang putih ~ dihiris
3 batang akar ketumbar ~ hiris sikit untuk buang tanahnya dan cuci bersih
3 sudu besar Rempah Komok / guna resepi di atas
200 ml susu cair
8 cawan air
garam secukup rasa
1 kiub ayam ~ ita tambah
Pijarkan minyak sapi dalam periuk
Tumiskan bahan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih , buah pelaga dan serai hingga harum.
Masukkan bahan yang di hiris dan masak hingga ia layur
Kemudian masukkan pes rempah komok dan masak hingga garing.
Sentiasa kacau supaya ianya tidak hangus
Setelah garing, masukkan air dan akar daun ketumbar
Biarkan air rebusan mendidih
Kemudian masukkan ayam, kiub ayam dan garam secukup rasa
Rebus hingga ayam separuh empuk
Angkat ayam dan toskan
*Ambil 1 cawan air rebusan ayam dan asingkan untuk di buat sos cili
Masukkan beras ke dalam periuk nasi
Masukkan air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
Kemudian masukkan susu cair
Perasakan garamnya jika kurang.
Tanaklah nasi seperti biasa.
1 ekor ayam ~ dipotong 4 dan cuci bersih
5 cawan beras basmathi ~ rendam sebentar, cuci dan toskan
4 sudu besar minyak ghee / minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 batang serai ~ dititik ita tambah
5 ulas bawang merah ~ dihiris
4 ulas bawang putih ~ dihiris
3 batang akar ketumbar ~ hiris sikit untuk buang tanahnya dan cuci bersih
3 sudu besar Rempah Komok / guna resepi di atas
200 ml susu cair
8 cawan air
garam secukup rasa
1 kiub ayam ~ ita tambah
Pijarkan minyak sapi dalam periuk
Tumiskan bahan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih , buah pelaga dan serai hingga harum.
Masukkan bahan yang di hiris dan masak hingga ia layur
Kemudian masukkan pes rempah komok dan masak hingga garing.
Sentiasa kacau supaya ianya tidak hangus
Setelah garing, masukkan air dan akar daun ketumbar
Biarkan air rebusan mendidih
Kemudian masukkan ayam, kiub ayam dan garam secukup rasa
Rebus hingga ayam separuh empuk
Angkat ayam dan toskan
*Ambil 1 cawan air rebusan ayam dan asingkan untuk di buat sos cili
Masukkan beras ke dalam periuk nasi
Masukkan air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
Kemudian masukkan susu cair
Perasakan garamnya jika kurang.
Tanaklah nasi seperti biasa.
AYAM GORENG
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rasa
Ayam yang telah kita toskan tadi, kita gaulkan bersama serbuk kunyit dan garam secukup rasa
Kemudian goreng terendam di dalam minyak panas
Setelah kuning keemasan angkat dan toskan minyaknyaS
Saya perapkan ayam bersama rempah ayam goreng
SOS CILI
1 cawan air rebusan ayam
6 biji cili merah
4 biji cili padi ~ jika inginkan pedas
2 ulas bawang putih
4 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar cuka ~ boleh juga perahkan jus lemon
garam dan gula secukup rasa
Sedikit cili sos ~ ita tambah
Sedikit kicap manis ~ ita tambah
Kisarkan cili merah, cili padi, bawang putih dan daun ketumbar bersama air rebusan ayam tadi
Masukkan dalam periuk dan masak hingga kuah agak pekat
Ita tambahkan sedikit cili sos dan sedikit kicap manis
Bila kuah telah pekat perasakan dengan garam dan gula
Boleh tambahkan cuka atau perahan jus lemon
1 cawan air rebusan ayam
6 biji cili merah
4 biji cili padi ~ jika inginkan pedas
2 ulas bawang putih
4 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar cuka ~ boleh juga perahkan jus lemon
garam dan gula secukup rasa
Sedikit cili sos ~ ita tambah
Sedikit kicap manis ~ ita tambah
Kisarkan cili merah, cili padi, bawang putih dan daun ketumbar bersama air rebusan ayam tadi
Masukkan dalam periuk dan masak hingga kuah agak pekat
Ita tambahkan sedikit cili sos dan sedikit kicap manis
Bila kuah telah pekat perasakan dengan garam dan gula
Boleh tambahkan cuka atau perahan jus lemon
SUP KOMOK
Lebihan air rebusan ayam tadi, ita jadikan sup untuk di makan bersama Nasi Komok sebagai kuahnya. Ita cuma perasakan dengan garam dan taburkan hirisan daun ketumbar.
Lebihan air rebusan ayam tadi, ita jadikan sup untuk di makan bersama Nasi Komok sebagai kuahnya. Ita cuma perasakan dengan garam dan taburkan hirisan daun ketumbar.
ULAMAN
0 ulasan:
Catat Ulasan